İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Kira Sözleşmesi nde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kira Sözleşmesi nde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lüleburgaz Güler Emlak Danışmanlığı; Kira Sözleşmesi’nde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lüleburgaz da hepimiz Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülk kiralarken ya da kiraya verirken titizlikle tüm işlemleri yerine getirmeye çalışırız. Lüleburgaz Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb kiralama süreçlerinde taraflar arasında ihmaller ve göz ardı edilen belirli hususlar bir zaman sonra sorun haline dönüşebilmekte. Lüleburgaz dakiralık daire, konut, ev ve İşyeri vb mülkü hem kiraya veren hem de kiralamak isteyenler için ilerde bir takım sorunlarla karşılaşmamaları için Kira Sözleşmelerini Lüleburgaz Güler Emlak Danışmanları  eksiksiz bir şekilde yapmaya büyük özen göstermekte.

Lüleburgaz Güler Emlak Danışmanı’nız bu bağlamda Türk Borçlar Kanunu’nun 4 cü bölümünde yer alan Kira Sözleşmesi’ne dair hükümlerde, hem mülk sahiplerinin hem de kiracıların dikkat etmesi gereken belirli hususları bilirler. Lüleburgaz Güler Emlak Danışmanları Kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiği, hangi durumlarda sözleşmenin sonlandırılabildiğini bu aşamada dava süreçlerinin nasıl işlediği Lüleburgazda Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülkü Kiralayan veya Kiraya verenin üzerine hangi yükümlülüklerin düştüğü v.b. merak edilen tüm soruların cevaplarınıda bilirler.

Kira Sözleşmesi Nedir? Lüleburgaz Güler Emlak Ofisi’nizde Kira Sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya ondan yararlanılmasını kiracı olarak adlandırılan bir başka tarafa bıraktığı, kiracının da bu kullanım karşılığında bedelini ödemeyi kabul ettiği sözleşmedir. Lüleburgaz Güler Emlak Ofisi’nizde Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb Kira Sözleşmesi belirli veya belirli olmayan (süresiz) bir süre için yapılabilmekte.

Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır? Lüleburgaz Güler Emlak Ofisi’nizde Kira Sözleşmesi, Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb taşınmaz mülkler veya taşınabilir mülkler için de yapılabilmekte. Borçlar Kanunu’nda hem taşınabilir hem de taşınmaz Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülkler için hazırlanan sözleşme hükümlülüklerine yer verilmektedir. Fakat bu yazıda taşınmaz mülk olan daire, konut, ev ve işyeri (çatılı) kiralamaları için hazırlanan sözleşmeler ele alınmıştır. Lüleburgaz Güler Emlak Ofisi’nizde Daire, Konut, Ev ve işyeri kiralarına ilişkin Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan hükümler kiralanan mülkü kapsadığı gibi, aynı zaman içinde kiracıya kullanılması için verilen eşyaları da kapsar. Kamu kurum ve kuruluşlarında da bu şartlar geçerlidir.

Lüleburgaz Güler Emlak Ofisi’nizde kira sözleşmesi hazırlarken öncelikle dikkat edilen husus ise kira sözleşmesi daire, konut, ev ve işyerinin vb mülk kullanımıyla doğrudan ilişkisi olmayan bir borç altına girilmesine bağlanmışsa kira sözleşme geçerliliği ortadan kalkar.

Lüleburgaz Güler Emlak Ofisi’nizde Kira Sözleşme Hükümleri

Kullanma Giderleri: Kiralanan Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülkün ısıtma, aydınlatma ve su gibi giderleri sözleşmede aksi bir durum belirtilmediği sürece kiracının sorumluluğundadır.

Kiracının Güvence Vermesi: Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülk sahibi Kira Sözleşmesi’nde depozito istemesi durumunda bu fiyat 3 aylık kira bedelinden daha fazla olamaz. Sözleşme bitiminde herhangi bir aksi durum mülk sahibi tarafından bildirilmediği sürece bu bedel kiracıya geri ödenmek zorundadır.

Kira Bedeli: Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülkü kiralarken başlangıçta fiyatta anlaşılır. Bir yıl dolduktan sonra sözleşme yenilenmek istendiğinde kira fiyatında artış yansıyacaktır. Bu ücret Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki 12 aylık ortalamaya göre hesaplanmakta. Türk Borçlar Kanunu’na göre kira bedeli ortalamanın üzerinde olamaz.

Kira bedelinin belirlenmesinde ise her zaman dava açılması mümkündür. Fakat burada kira bedeli, sözleşmede yer alan aksi bir madde yoksa mahkeme tarafından yine Tüketici Fiyat Endeksi ortalamasına göre hesaplanır.

Son olarak, kiracıya kira bedeli ve yan giderler dışında ödeme çıkarılamaz. Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülk sahiplerinin kira bedelinin zamanında ödenmemesi ile ilgili ceza koşulu ödemesinin çıkarması da geçersizdir.

Kira Sözleşme Sonlandırılırması? Daire, Konut, Ev ve İşyeri kiralarında kira sözleşmenin sona ermesi için iki yöntem vardır Ya bildirim yoluyla sonlandırılabilir ya da dava yoluyla sözleşme sonlandırılabilir.

Bildirim Yoluyla Kira Sözleşme Sonlandırması: Sözleşme bitimine en az on beş gün kala kiracının mülk sahibine durumu bildirmesi gerekir aksi halde, sözleşme bir yıl daha aynı şartlarda geçerliliğini korur. Bu bildirim yazılı olarak yapılmalıdır. Aile konutlarında ise, sözleşme feshi eşler tarafından ortaklaşa onaylanmadıkça geçersiz sayılır.

Dava Yoluyla Kira Sözleşme Sonlandırması: Bu durum kiraya verenden kaynaklanan sebep veya kiracıdan kaynaklanan sebeplerdir. Dava sürecinin uzaması, yeniden kiralama yasağı ve kiracının ölümünde yaşanacak durumlara göre değişiklik göstermektedir.

Kiraya Verenden Kaynaklanan Sebepler: Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülk sahibinin kendisi ve ailesinden dolayı ortaya çıkan gereksinimi.

Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülkün yenilenmesi durumlarında,

Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülk sahibinin değişmesi, Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülkün satılması durumunda,

Kiracıdan Kaynaklanan Sebepler: Kiracı, Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülkü boşaltması gerektiği halde boşaltmaması, mülk sahibi sözleşmeyi icraya vererek bir ay içerisinde sonlandırabilir.

Kiracı, kira bedelini ödemediği takdirde mülk sahibi kiracıya iki ihtar çeker. Kira bedeli hala ödenmediyse kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içerisinde Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülk sahibi dava yoluyla sözleşmeyi sonlandırabilir.

Kiracının aynı ilçe veya belde belediyesine bağlı oturulabilir başka bir Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülkü bulunması halinde, eğer kiraya veren sözleşme yapıldıktan sonra bu durumu öğrendiyse, kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içerisinde dava yoluyla sözleşmeyi sonlandırabilir.

Yeniden Kiralama Yasağına İlişkin Durumlar: Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülk sahibi gereksinim amacıyla sözleşmeyi sonlandırdığında, 3 yıl içinde eski kiracısı dışında Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülkü başka birine kiralayamaz.

Yeniden İnşa ve İmar Nedeniyle Sonlandırma: Yeniden inşa edilmesi ve imar durumundan ötürü kira sözleşmesi sonlandırıldığında, Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülk yenilenmediği takdirde 3 yıl geçmedikçe başkasına kiraya verilemez. Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülk sahibi bu durumlara aykırı davranırsa bir yıllık kira bedelinin altında olmamak kaydıyla tazminat ödemekle yükümlü olur.

Kiracının Ölme Durumu: Kiracı vefat ettiğinde ölen kişinin mirasçı veya aynı Daire, Konut, Ev ve İşyeri vb mülkü paylaştığı kişiler sözleşmeye uydukları takdirde kira sözleşmesini sürdürebilir.

Lüleburgaz’da Daire, Konut, Ev, İşyeri vb  mülkünüzü Kiraya vermek için bize ulaşın!

Her Bireyin İyi Bir Doktoru İyi Bir Avukatı Profesyonel Bir Emlak Danışmanı Olmalı?

Fikret GÖKDEMİR

Gsm: 0532 794 6649

Ofis: 0288 417 1401

Mail: info@luleburgazemlakci.com



Kategoriler
02884171401

luleburgazemlakci.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir